Uçuş Check-in Tavsiyeleri

 Uçuş Check-in Tavsiyeleri

Çok uçuş yapan biri değilseniz eğer, muhtemelen check-in süreçlerini karıştırıyorsunuz. Uçuş öncesi check-in online check-in gibi konular için hızlıca birkaç tavsiyede bulunalım. 7 veya 8 havayolu ile (birisi artık uçuş yapmıyor) bugüne kadar uçuş gerçekleştirdim. Öncelikle check-in süreci için biletiniz ve bagaj durumundan bahsetmek gerekir. Eğer online check-in yapıp, uçak içi (kabin) bagaj ile yolculuk yapacaksanız işiniz rahat. Ancak, dikkat etmeniz gereken nokta uçuştan bazen 45 bazen en geç 1 saat önce bu süreci tamamlamak gerekiyor. Online check-in işlemi için: bilet bilginizde yazan rezervasyon numarası veya bilet numarası ile yolcu bilgisini bilet aldığınız uçuş yolunun sitesi üzerinden gerçekleşmelisiniz.


 1: yolcu ve bilet bilgisinin web tarayıcı veya uygulama üzerinden check-in işlemi için girilmesi

2: check-in yapılacak uçu-koltuk vb. seçimi (koltuk seçmek zorunda değilsiniz ve genelde koltuk seçimleri ücretli olduğu için otomatik sürece bırakmak en güzeli olacaktır)

3:bagaj seçimi, kabin bagajını belirterek diğer tüm bilgileri onaylayıp süreci tamamlayabilirsiniz. Süreç bittiğinde QR  kodlu bir biniş kartı tarafınıza gelecektir. O biniş kartı ile hem kapı girişleri-güvenlik süreçleri/pasaport hem de uçak binişi gerçekleştirilmektedir. Havalimanında da check-in işlemi gerçekleştirmeniz mümkün, ancak, zaman kısıtı oldukça kritik. Ayrıca, siz kabin bagajı alacağım dediniz, ancak, olur da bagajı uçak altına vermek isterseniz bunu online check-in sürecinde de bildirebilir veya havalimanı kontuarında check-in sürecini gerçekleştirebilirsiniz. 




Bu adımlar tamamlandıktan sonra aslında uçuşa hazırsınız. Tabiî ki uçuş bilgilerinin olduğu dokümanı çıktı alarak veya mobil üzerinden yanınızda bulundurarak uçağa dahil olmasınız. Dikkat etmeniz gereken önemli kural ise uçak içine alacağınız bagajınızın firmanın kurallarına uygun olması. Bu konuda genel yanılgı kontrol yapılmadığı veya az kontrol yapıldığı yönünde, ancak, ucuz uçuş firmaları (Ryanair, Wizzair vb.) bu konuda çok hassas. Hatta bazen biniş öncesi kapılara giriş kısmında bile ''bagajınız kabine uygun mu, bunu check-in kontuarı onayladı mı'' gibi ifadelerle bile karşılaşabilirsiniz. O sebeple, gideceğiniz firmanın kabin bagajı kurallarını okumanızı ve ona uygun bagaj kullanmanız tavsiye edilmektedir. 

                                 Ryanair firması bagaj kuralları (oldukça sıkı tutmalarıyla bilinirler)

Dipnot-1: ''ben online check-in yaptım, uçağın kalkmasına 15-20 dakika kala kapıda olurum maksimum. Ona göre ayarlarım, yeter bile'' diyorsanız, uçak kapıları bazen uçuş saatinden 15 dakika bile önce son yolcu uyarısı yapıp kapanabiliyor. Kendinizi garanti görmeyin ve mümkünse uçuştan 30 dakika önce uçuş kapısının önünde olun ki, bir sorun yaşamayın. 

Dipnot-2: bağlantılı uçuş check-in işlemleri genelde en problemlileri olsa da, o noktada da şuna dikkat etmeniz gerek: olur da uçakların birinde bir değişiklik olursa sizin haberiniz olmadan uçak bilgileriniz değiştirilebilir. O sebeple mobil biniş kartları veya havalimanı uyarılarını muhakkak dinleyip, tedbirli olmakta fayda var. ''Check-in yaptım'' dediğiniz uçağı firma zorunlu koşullar sebebiyle değiştirebilir. 

Dipnot-3: bağlantılı uçuşunuz varsa valizi oradan oraya götürmek (eğer 7-8kg'lk nispeten ağır bir valizi) istemiyorsanız online check-in yapsanız bile eğer bagaj hakkınız varsa (uçak altı) bagajı kontuarlardan teslim ederek son varış noktanızdaki bagaj teslim noktasından alacak şekilde keyfinize bakabilirsiniz. 


Keyifli uçuşlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ucuza Seyahat Önerileri

Viyana Gezi Rehberi

Wroclaw Gezi Rehberi